Hoppa direkt till innehåll

Jag sydde mig en handväska

Jag har länge gått o funderat på att försöka sy mig en handväska. Man ser så många fina här på nätet och jag blir avundsjuk och sugen på att göra likadant.
Nu har jag gjort slag i saken! Började med att införskaffa ett riktigt mönster. Inget eget hafsverk här inte. Sedan funderade jag länge, länge på tygval. Åh, vad det är svårt.
- Det här är fint. Och det här är fint. Passar de ihop? Ja, men inte till en väska. Det här då? Nej. Jo. Kanske.
Åh, vad jag velade länge.
Nästa steg blev att ordentligt läsa igenom det engelska mönstret och se till att jag förstod åtminstone det mesta och viktigaste.
Sen satte jag igång. Man skulle börja med att quilta en jättebit. Jag testade med mönsterdelarna och quiltade en rektangel som var ca 2/3 i storlek mot vad mönstret sa. När jag sedan klippe ut delarna visade det sig att jag i alla fall quiltat för mycket.
Sen började det krångla lite grann. Jag hade använt ett jättekraftigt mellanlägg. Så materialet att jobba med blev bara tjockare och tjockare. Min nyservade symaskin fick verkligen göra rätt för sig. På kortsidorna är det tre lager mellanlägg och sex lager tyg. Kolla bilden. Jag fick ta till lite kraftigare verktyg än knappnålar för att hålla ihop lagren!
Flärparna för dragkedjan hoppade jag över, hade inte gått att få dit dem rakt och snyggt. Jag fick vara glad att jag fick in tyget under pressarfoten.
Två nålar sydde jag av. Ett tiotal gånger sa maskinen ifrån; "Huvudmotorn är överbelastad". Och hur många gånger tråden gick av gick inte att räkna.
Halvvägs in i arbetet började jag känna igen modellen. Det är ju för 17 samma mönster som necessären jag sydde på kursen i försomras! Bara lite annorlunda lösning av fickorna och så är det ju handtag på denna.
Så något lärde jag mig i alla fall. Nästa gång syr jag utan mönster. Nästa gång väljer jag tunnare mellanlägg. och nästa gång ska jag fixa bättre fickor invändigt.